top of page

Iznimna važnost učenja iz udžbenika i knjiga

Updated: Aug 8, 2023

Student uči iz knjige
Student uči iz knjige

Živimo u digitalnom dobu. Pristup informacijama je trenutačan i jednostavan, ali knjige i nadalje ostaju neprocjenjiv izvor znanja za školarce i studente i iznimno je važno da uče iz udžbenika i knjiga. Danas se knjige javljaju u papirnatoj i digitalnoj formi. Moguće ih je kupiti u klasičnoj knjižari, internetskoj knjižari ili antikvarijatu, odnosno posuditi u gradskoj, školskoj, fakultetskoj ili znanstvenoj knjižnici, odnosno u internetskim knjižnicama.Bez obzira jesu li u pitanju tradicionalne papirnate ili modernije digitalne knjige, učenje iz njih donosi brojne prednosti koje nadmašuju površne bilješke sa školskog sata, odnosno predavanja ili brzinsko pretraživanje na internetu.


Kolika je stvarna važnost učenja iz knjiga i udžbenika? Evo nekoliko ključnih razloga zašto je učenje iz knjiga nezamjenjivo:


1. Temeljitost i točnost

Knjige pružaju cjelovit i detaljan pregled teme. Autori knjiga često provode dugotrajno istraživanje kako bi pružili relevantne informacije. Najpozvaniji su i najstručniji ljudi za pojedino područje. Sheme, formule i definicije koje se nalaze u knjigama su temeljite i provjerene te pružaju čvrstu osnovu za učenje. Pouzdanost informacija iz knjiga pridonosi razvoju kritičkog razmišljanja i sposobnosti prosudbe.


Ne znači da ste baš sve točno zabilježili na satu ili da je svaka na brzinu pronađena informacija na internetu točna. Zato, učite iz knjiga, u njima su relevantne informacije na koje se možete osloniti.2. Razvoj rječnika i jezičnih vještina

Čitanje knjiga obogaćuje vokabular i potiče razvoj jezičnih vještina. Knjige pružaju primjere kvalitetnog pisanja, obogaćuju stil i izražavanje čitatelja. Redovito izlaganje različitim vrstama teksta pomaže u širenju znanja o gramatici, pravopisu i stilu što je korisno u svim područjima učenja i života općenito.


Nenačitanost se vidi puno prije nego nove tenisice ili novi mobitel. Zato, čitajte knjige i učite iz knjiga jer je to jedna od najboljih investicija koju u životu možete napraviti. Ulažete u ono najvrednije što imate, u sebe, na najbolji način, čitajući knjige.3. Poboljšanje koncentracijskih vještina

Čitanje knjiga zahtijeva fokus i koncentraciju. Dok se zaranja u svijet knjiga, čitatelji razvijaju sposobnost dugotrajnog usredotočenja na zadatke. Ova vještina je ključna za dublje razumijevanje gradiva i uspješno rješavanje složenih zadataka.


Nefokusiranost i nemogućnost koncentracije šteti u obrazovnom razdoblju, ali i u daljnjem životu, nakon stjecanja formalne naobrazbe. Za svaki posao kao i za vožnju automobila ili bilo kakvu drugu životnu radnju usredotočenost je ključna osobina. Čitanje knjiga je iznimno poboljšava.


4. Sustavno učenje i organizacija

Knjige pružaju strukturu i organizaciju gradiva, omogućavajući čitateljima da napreduju postupno i temeljito. Prateći sadržaj knjige, školarci i studenti imaju jasan plan učenja koji pomaže u izbjegavanju propuštenih informacija i nedostataka u razumijevanju.


5. Stjecanje dubljeg znanja

Učenje iz knjiga potiče dublje razumijevanje teme. Knjige često pružaju kontekst, povijest i primjere koji proširuju znanje izvan osnovnih činjenica. To omogućuje stvaranje povezanosti među različitim konceptima i razvijanje kritičkog razmišljanja.


Iako digitalne knjige nude brojne prednosti poput praktičnosti i pristupačnosti na više uređaja, papirnate knjige imaju svoj šarm i doprinose boljoj memorizaciji. Izbor između papirnatih i digitalnih knjiga ovisi o osobnim preferencijama i potrebama svakog pojedinca.


Za učenike tehničkih škola i studente tehničkih fakulteta knjige koje imaju posebnu važnost su zbirke. U njima će naći riješene primjere zadataka i zadatke za vježbu s pouzdanim rješenjima. Iznimno ih je važno koristiti prilikom savladavanja gradiva jer se u njima nalaze potrebni zadaci čije rješavanje donosi potrebno znanje, ali i samopouzdanje koje je nužno za pristupanje ispitu i polaganje ispita.

Ukratko, učenje iz knjiga omogućuje temeljit pristup znanju, razvoj jezičnih vještina, poboljšanje koncentracijskih sposobnosti i stjecanje dubljeg razumijevanja. Školarci i studenti koji se oslanjaju na knjige imaju priliku razviti svoje vještine i steći cjelovito znanje koje će im koristiti u svim aspektima obrazovanja i života.


Recent Posts

See All

Comments


bottom of page