top of page

HE Krka (Jaruga I) i HE Jaruga II


HE JARUGA

Hrvatska je poznata po svojoj bogatoj prirodnoj ljepoti i povijesti. Jedan od iznimno važnih dijelova te povijesti je hidroelektrana Jaruga. Smještena na predivnoj rijeci Krki nedaleko od Šibenika.


Hidroelektrana Jaruga dijeli svoju povijest s drugim slavnim hidroelektranama poput one na slapovima rijeke Niagare.
Dana 28.08.1895. HE Krka (Jaruga I) počela je s radom. Ponosni smo što je HE Krka najstarija izmjenična hidroelektrana na ovom prostoru. Bila je to revolucionarna inicijativa koja je u to doba doprinijela modernizaciji društva. Samo je tri dana mlađa od hidroelektrane na slapovima Niagare. Sastavnica je jednog od prvih cjelovitih elektroenergetskih sustava u svijetu.


Kao takva uvrštena je na popis povijesno važnih inženjerskih postignuća u svijetu od strane IEEE (Institut inženjera elektrotehnike i elektronike) poznat kao IEEE-ov program Milestone. 1983. godine IEEE uspostavio je program Electrical Engineering Milestones kako bi odao počast značajnim postignućima u povijesti elektrotehničkog i elektroničkog inženjerstva.


1903. godine s radom kreće HE Jaruga II koja radi i danas, a sagrađena je nedaleko od HE Krka (koja je kasnije nazvana Jaruga I). HE Jaruga II predstavlja simbol kontinuiranog napretka i težnje prema održivim izvorima energije. Ova čudesna inženjerska tvorevina predstavlja spoj modernih tehnologija i iskorištavanja prirodne snage vode kako bi generirala električnu energiju.


Jaruga II ubraja se među najstarija aktivna postrojenja za proizvodnju električne energije u svijetu. Kroz godine je više puta rekonstriurana o čemu se možete detajnije informirati putem poveznice na stranicama HEPa.


HEP je 28. kolovoza proglasio Danom Hrvatske elektroprivrede, odredivši datum puštanja Hidroelektrane Krka (Jaruga I) u pogon, 1895. godine, početnom točkom svoje povijesti. Tada je u Šibeniku ostvaren jedan od prvih izmjeničnih elektroenergetskih sustava proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije u svijetu.


Ostaci zgrade bivše hidroelektrane Krka (Jaruga I) proglašeni su kulturnim dobrom Republike Hrvatske i kao takvi su uvršteni u Registar kulturnih dobara.


Najvažniji tehnički podaci za HE Jaruga II su:

  • protočna hidroelektrana derivacijskog tipa

  • ukupna instalirana snaga 7,3 MW

  • prosječna godišnja proizvodnja oko 35 GWh

a za više detalja posjetite poveznicu. HEP je snimio i odličan edukativni video kojeg možete pogledati u nastavku.

Povijest hidroelektrane Jaruga ne bi bila potpuna bez spominjanja Nikole Tesle, genijalnog inovatora koji je zaslužan za temeljne koncepte elektroenergetskih sustava. Tesla je stvorio koncept okretnog magnetskog polja i razvio sustave izmjenične struje (AC), ključne za prijenos električne energije na velike udaljenosti. Njegovi radovi postavili su temelje za modernu hidroelektranu poput Jaruge čime je omogućio efikasno korištenje hidroenergije.

Hidroelektrana Jaruga je važan dio hrvatske energetske infrastrukture i kulturnog nasljeđa. Ona je simbol razvoja hidroenergetike u Hrvatskoj i svijetu te je važno svjedočanstvo o radu Nikole Tesle. Hidroelektrana Jaruga predstavlja i izuzetan primjer kako se povijest, tehnologija i održivost prepliću kako bi oblikovali energetsku budućnost. Ova čudesna tvorevina svjedoči o napretku u korištenju hidroenergije i kontinuiranom traganju za inovacijama u svrhu boljeg i čišćeg svijeta.


Pogledajte i video by Parametar doo Split


Recent Posts

See All

Comments


bottom of page